Ankier systems logo

SPUIT KURK

Eigenschappen kurk

Kurk is een ondoordringbaar drijvend materiaal, de phellemlaag van schorsweefsel die voor commercieel gebruik voornamelijk wordt geoogst van Quercus suber (de kurkeik), die inheems is in Zuidwest-Europa en Noordwest-Afrika. Vanwege zijn ondoordringbare, drijvende, elastische en brandvertragende eigenschappen wordt het gebruikt in een verscheidenheid aan producten, waarvan de meest voorkomende wijnstoppers zijn. Het montado-landschap van Portugal produceert ongeveer de helft van de kurk die jaarlijks wereldwijd wordt geoogst.

Kurk heeft een karakteristieke cellulaire structuur waarin de minuscule cellen meestal een vijfhoekige of zeshoekige vorm hebben. De cellen van kurk zijn gevuld met een gasmengsel vergelijkbaar met de lucht, waardoor ze zich gedragen als kussentjes, wat bijdraagt aan het vermogen van kurk om te herstellen na samendrukking.

Geschiedenis gebruik kurk

Kurk wordt al meer dan 5000 jaar door de mensheid wordt gebruikt. Het is een materiaal waarvan de toepassingen al sinds de oudheid bekend zijn, vooral in drijvende apparaten en als stop voor dranken, voornamelijk wijn.

In China, Egypte, Babylon en Perzië werd kurk vanaf ongeveer 3000 voor Christus al gebruikt voor het verzegelen van containers, visuitrusting en huishoudelijke toepassingen. In het oude Griekenland (1600 tot 1100 jaar voor Christus) werd kurk gebruikt in schoeisel, om een soort sandalen te vervaardigen die met riemen aan de voet waren bevestigd, meestal van leer en met een zool van kurk of leer. In de tweede eeuw na Christus merkte een Griekse arts, Dioscorides, verschillende medische toepassingen van kurk op, voornamelijk voor de behandeling van haaruitval.

Oogsten kurk

Kurk wordt alleen van begin mei tot eind augustus gewonnen, wanneer de kurk van de boom kan worden gescheiden zonder blijvende schade aan te richten. Wanneer de boom 25-30 jaar oud en ongeveer 60 cm in omtrek bereikt, kan de kurk voor de eerste keer worden verwijderd. Daaropvolgende extracties vinden meestal plaats met tussenpozen van 9 jaar, hoewel het tot 13 jaar kan duren voordat de kurk een acceptabele maat heeft bereikt.

De werknemers die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van de kurk staan ​​bekend als extractors. Een extractor gebruikt een zeer scherpe bijl om twee soorten sneden in de boom te maken: een horizontale snede rond de plant, een kroon of ketting genoemd, op een hoogte van ongeveer 2-3 keer de omtrek van de boom, en verschillende verticale sneden genaamd linialen of openingen. Dit is de meest delicate fase van het werk, want hoewel het snijden van de kurk aanzienlijke kracht vereist, mag de extractor het onderliggende phellogeen niet beschadigen, anders wordt de boom beschadigd.

Om de kurk uit de boom te bevrijden, duwt de extractor het handvat van de bijl in de linialen. Een goede extractor moet een stevige maar precieze aanraking gebruiken om een grote hoeveelheid kurk los te maken zonder het product of de boom te beschadigen.

Deze vrijgekomen delen van de kurk worden planken genoemd. De planken worden meestal met de hand afgevoerd, aangezien kurkbossen zelden toegankelijk zijn voor voertuigen. De kurk wordt in het bos of op werven in een fabriek op stapels gestapeld en traditioneel gedroogd, waarna het op een vrachtwagen kan worden geladen en naar een verwerker kan worden vervoerd.

Spuitkurk

Naarmate de bouwwetenschap vordert, hebben we de neiging om naar de nieuwste technologie te grijpen voor de antwoorden. Soms kan die technologie oude en nieuwe manieren combineren en hoeft ze niet giftig te zijn. Spuitkurk is een uitstekend voorbeeld van een innovatieve en beproefde oplossing voor de afwerking van gebouwen aan de buitenkant, thermische isolatie en waterdichting met behulp van een oud, natuurlijk bouwmateriaal.

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk is een verf- of stucwerkalternatief met een mengsel van 80% kurkkorrels en 20% verf op waterbasis en is verkrijgbaar in vele kleuropties.

Hoe ziet spuitkurk eruit?

Spuitkurk lijkt qua uiterlijk sterk op stucwerk. Het oppervlak is gestructureerd en voelt zacht aan. Kurk lijkt erg op verf in de natuur, alleen dichter. Het is er in zoveel kleuren als bij elke verf, en je kunt het ook kleuren.

Voordelen spuitkurk.

Onze spuit kurk is een revolutionaire natuurlijke ademende bouwcoating en is de ideale vervanger van traditionele renovatiesystemen. Het is een ademende, flexibele, weer-resistente, isolerende coating voor commerciële en particuliere gebouwen. Het hecht op baksteen, (gelakt) hout, metaal kunststof, glas etc. Daarnaast is het ook een geschikt product voor bedrijven die industriële coatings gebruiken en de oude asbestlocaties renoveren.

Doordat het het binnendringen van vocht in bakstenen uitsluit zorgt het ervoor dat een vochtige buitenmuur voorkomen wordt. Immers zal een vochtige buitenmuur een veel minder isolerend vermogen hebben dan wanneer deze is.

Dit in combinatie met het ademend, brandvertragend en geluidsisolerend vermogen maakt het een zeer aantrekkelijke coating.